Hur står det till med yttrandefriheten i Torgny Segerstedts Sverige idag? Inga-Britt Ahlenius gav svar och exempel på bristande demokrati och tystnadskulturer när hon mötte publiken vid den 26:e Torgny Segerstedtföreläsningen 22 mars 2023

Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs Universitets huvudbyggnad vid Vasaplatsen i Göteborg var mer än fullsatt när Inga-Britt Ahlenius tillsammans med Torgny Segerstedtstiftelsens ordförande Anna Skarhed tog plats på scenen för att tillsammans med publiken bena i frågan om hur det egentligen är med yttrandefrihet och demokrati i dagens Sverige. Inga- Britt Ahlenius har en gedigen och lång erfarenhet från ledande positioner inom svensk statlig förvaltning, bl a som generaldirektör för Riksrevisionsverket. Hon har också haft ledande uppdrag på internationell nivå, i Europa och i FN. Idag är hon bl a kolumnist i Svenska Dagbladet och medverkar regelbundet i mediehuset Kvartals veckopanel.

Här kan du i efterhand ta del av Inga-Britts skarpa analys av hur yttrandefrihet och offentlighetsprincip tillämpas i samhället idag, och hennes exempel på rådande tystnadskultur, bl a i Göteborg.

Mot slutet dras också publiken in i samtalet genom frågor på temat öppenhet, demokrati och yttrandefrihet