Frihetstonen till Dream Orchestra

Dream Orchestra och dess ledare Ron Davis Alvarez tilldelas Frihetstonen för 2021. Prisutdelningen sker i samband med orkesterns femårsjubileum den 23 oktober.

Dream Orchestra är en orkester för alla, men i synnerhet för dem som behöver den mest. Många av musikerna är nyanlända som här hittar ett nytt sammanhang.

Den 23 oktober firar orkestern femårsjubileum med en konsert i Betlehemskyrkan i Göteborg och det är också då som Frihetstonen delas ut. Dream Orchestra och dess grundare Ron Davis Alvarez får priset med motiveringen:

”Dream Orchestra har, under ledning av dirigenten och den konstnärlige ledaren Ron Davis Alvarez, på fem år inte bara utvecklats till en ungdomsorkester i världsklass utan också lärt hundratals barn och unga att musik kan vara ett sätt att göra sin röst hörd och finna gemenskap i världen. Genom hårt slit såväl under hundratals repetitioner som i storslagna konserter inför jättepublik har detta orkesterprojekt manifesterat vikten av att stå upp för de utsatta och visat hur musiken kan ge hopp och styrka för nya röster.”

Idén till Dream Orchestera fick den venezulanske violinisten Ron Davis Alvarez när han 2015 kom till Sverige som utbytesstudent. Han råkade anlända till Stockholms central samtidigt som ett stort antal asylsökande ungdomar och greps av deras öde. Där och då fattade Ron beslutet att försöka göra något för dem.

Så blev det. När Ron startade Dream Orchestra 2016 kom de första medlemmarna från Frillesås flyktingförläggning utanför Göteborg. Vid det laget hade Ron, som är utbildad inom den venezulanska El Sistema-rörelsen, blivit konstnärlig ledare för El Sistema i Göteborg. El Sistema-orkestrar finns på många håll men den första grundades i Rons hemland Venezuela 1975 utifrån tanken att musicerande kan bidra till social och mänsklig utveckling.

Dream Orchestra har numera 159 medlemmar, 10 lärare och många volontärer. För att bli medlem i orkestern måste man vara 16 år men föreningen ordnar också undervisning för yngre barn. Verksamheten bedrivs i Göteborg och Alingsås i nära samarbete med El Sistema, Göteborgs Symfoniker, Högskolan för scen och musik i Göteborg, Betlehemskyrkan i Göteborg och olika föreningar.

Läs mer här om 2020 års pristagare Jason ”Timbuktu” Diakité.

PRISTAGARNA:

2020 Jason Timbuktu Diakité

Motivering: ”Med sin musik och sin röst inpräntar han i oss alla vikten av att stå upp för solidaritet och alla människors lika värde. För att han tydligt och utan att någonsin tveka försvarar det som är demokratins kärna tilldelas Jason ”Timbuktu” Diakité Torgny Segerstedts frihetston år 2020.”

2019 Maxida Märak

Motivering: ”Maxida Märak är människorättsaktivisten och rapartisten som ständigt förnyar och breddar sitt konstnärliga uttryck. Med rötterna i Sápmi och fötterna i urban hiphop höjer hon sin stämma för människor och folk som behöver få sina historia berättade.”


2015 Laleh Pourkarim
aaaa

Laleh och Erik Blix. Foto: Per-Johan Thörn.

Motivering: ”Laleh får 2015 års Frihetston för att hon med sin unika röst talar till flera generationer men också för att hon är en lysande representant för fritt tänkande och frispråkiga människor med en självklar känsla för rättvisa. Hennes musik är både fri och befriande, den träffar åhöraren i hjärtat och väcker tanken.”


2014 Rickard Söderberg

Motivering: ”Rickard Söderberg skapar med sin röst konst på högsta nivå, men han använder också sin starka stämma för att stå upp mot orättvisor och kämpa för allas rätt att höras och synas i samhället oavsett politisk, religiös eller etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Rickard Söderbergs röst ger ett färgrikare Sverige.”


2013 Romska musiksällskapet

2011 och 2012 delades inte Frihetstonen ut.


2010 Gestaltensemblen

2009 Föreningen Music Against Violence