Frihetstonen till Laleh

Laleh

Laleh och Erik Blix. Foto: Per-Johan Thörn.

Sångaren och låtskrivaren Laleh Pourkarim belönades med Frihetstonen för 2015, men eftersom hon då bodde utomlands kunde prisutdelningen inte ske förrän året därpå. I samband med en konsert på Scandinavium i Göteborg den 28 oktober 2016 fick Laleh motta utmärkelsen av Stiftelsens styrelseledamot Erik Blix.

– Tack, det här betyder mycket för mig, det är en så fin motivering! Jag vill sjunga om det jag tycker är rätt och viktigt. Och nå ut med mitt budskap på ett sätt som världen är mottaglig för, sa en rörd Laleh.

Hon tilldelas Frihetstonen med motiveringen:

”Laleh får 2015 års Frihetston för att hon med sin unika röst talar till flera generationer men också för att hon är en lysande representant för fritt tänkande och frispråkiga människor med en självklar känsla för rättvisa. Hennes musik är både fri och befriande, den träffar åhöraren i hjärtat och väcker tanken.”

aaaa

Laleh och Erik Blix. Foto: Per-Johan Thörn.

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne delar sedan 2009 ut priset Frihetstonen för att uppmärksamma musikens roll i både frihetskamp och i att befästa människors känsla av självbestämmande. Utgångspunkten är Elie Wiesels ord ”När musiken tystnar dör friheten”.

 

PRISTAGARNA:


2015 Laleh Pourkarim

Motivering: ”Laleh får 2015 års Frihetston för att hon med sin unika röst talar till flera generationer men också för att hon är en lysande representant för fritt tänkande och frispråkiga människor med en självklar känsla för rättvisa. Hennes musik är både fri och befriande, den träffar åhöraren i hjärtat och väcker tanken.”


2014 Rickard Söderberg

Motivering: ”Rickard Söderberg skapar med sin röst konst på högsta nivå, men han använder också sin starka stämma för att stå upp mot orättvisor och kämpa för allas rätt att höras och synas i samhället oavsett politisk, religiös eller etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Rickard Söderbergs röst ger ett färgrikare Sverige.”


2013 Romska musiksällskapet

2011 och 2012 delades inte Frihetstonen ut.


2010 Gestaltensemblen

2009 Föreningen Music Against Violence