Viktiga frågor i skolan

Varifrån kommer hat och ondska? Har alla människor fördomar? Spelar det någon roll vad jag tycker?

Det är frågor som många unga människor ställer sig och som ofta är viktiga i skolarbetet. På vår sajt har vi försökt samla lästips, länkar och inspiration, både för den som själv är nyfiken och för den som jobbar med undervisning.

Under fliken Inspiration finns länkar till organisationer, myndigheter och forskare inom området.

Bakom rubriken Liten ordlista finns just en liten ordlista.

Under fliken Läs Segerstedt finns länkar till några av Torgny Segerstedts mest kända artiklar. Språket kan kännas lite ålderdomligt, men många av hans idéer och tankar är lika aktuella idag. Här finns också en förteckning över böcker och artiklar av Torgny Segerstedt.

Texter som andra personer skrivit om honom finns samlade under Läs om Segerstedt. Vi tipsar också om Viktiga faktaböcker och om skönlitteratur och biografier för olika åldrar, som vi samlat under rubriken Fler bra böcker.

Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne samverkar gärna med skolor kring frågor om yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati. Den 31 oktober 2017 ordnar vi, tillsammans med en rad andra aktörer, en fortbildningsdag för lärare. Läs mer om den härEn motsvarande utbildning i november 2016 blev väldigt uppskattad. I år har antalet platser fördubblats för att möta efterfrågan.

Dessutom delar Stiftelsen och Vänföreningen varje år ut stipendier i samarbete med Willinska Stiftelsen. I samband med vårens skolavslutningar belönas grundskoleelever som gjort stora framsteg i att tillägna sig svenska språket utan att ha det som sitt första språk.

Vill du veta mer om vårt samarbete med skolor? Kontakta Anette Carlsson, anette.carlsson@yahoo.com.

Mer inspiration.

Liten ordlista.

Lästips.