Verksamhetsberättelse 2023

Vänföreningens tjugotredje verksamhetsår

Vänföreningens främsta uppgift är enligt stadgarna att stödja Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Stiftelsens ändamål är att stärka grundläggande demokratiska värden i form av tanke-, åsikts-, yttrande- och religionsfrihet. På så sätt  motverkas undergrävande strömningar som bland annat kommer till uttryck i förföljelse av oliktänkande, våldshandlingar och rasism. Stiftelsens ändamål kan också främjas genom att vänföreningen genomför informationsinsatser  och aktiviteter i Segerstedts anda och samlar in medel till stiftelsen. Vänföreningen ska också verka för att Torgny Segerstedtprofessuren vid Göteborgs Universitet kan fortleva.

En viktig uppgift är att rekrytera nya medlemmar, och att hålla medlemmarna informerade om vad som händer i Vänföreningen och i Stiftelsen.

Vänföreningen bildades 24 augusti  år 2000, och registrerades vid Skattemyndigheten 10 november samma år.   Stadgarna fastställdes när Vänföreningen bildades, och har reviderats vid årsmöten 2016 och 2021.

Medlemmar i Vänföreningen är de fysiska och juridiska personer som betalt årsavgift eller på annat sätt stöttat verksamheten. Beslutande organ är årsmötet, extra årsmöte och styrelsen.

Årsmötet 2023 hölls på Pressfrihetens Dag 3maj och föregicks av en paneldiskussion om yttrandefrihet under rubriken ”Ska allt vara tillåtet”

Vänföreningens styrelse ska enligt stadgarna bestå av minst fem (5) och högst nio (9) ordinarie ledamöter. Antalet suppleanter skall vara två (2). Ledamöter och suppleanter utses för en tid av tre år med möjlighet till omval. Revisorerna utses för en tid av ett år.

På förslag av valberedningen valdes till ny ordförande Anna Falck för en tid av tre år.

Till nya styrelseledamöter valdes Anna Gustafsson Theander och Anders Johansson, båda för en tid av 3 år. Till styrelseledamot omvaldes Gunilla Ivarsson för en tid av tre år. Till ny suppleant valdes Karolina von Mentzer för en tid av tre år.

Årsmötet valde John Rignell till ordinarie revisor och Sofia Ahlm till revisorssuppleant, båda för en tid av ett år.

Till ledamöter i valberedning utsågs Ingrid Thulin (sammankallande), Elisabet Litsmark Nordenstam och Mats Andrén för en tid av ett år.

Ordföranden tackade de avgående styrelsemedlemmarna Annelie Eriksson, Nils Hansson och Gunilla Grahn Hinnfors. Ledamöter och suppleanter tackade den avgående ordföranden Elisabet Litsmark Nordenstam

Styrelsens sammansättning:

  • Ordinarie ledamöter: Anna Falck, ordförande, Marika Andersson, Anna Gustafsson Theander, Monica Håkansson, Gunilla Ivarsson, Anders Johansson, Urban Strandberg och Heli van der Valk.
  • Suppleanter: Karolina von Mentzer och Kristian Wedel.
  • Hedersledamöter: Maj-Britt Anckar och Anette Carlsson.

Medlemsavgiften fastställdes oförändrat till SEK 300 per år samt oförändrat studentmedlemskap (upp till 25 år) till SEK 100 per år. Möjligheten till ett permanent medlemskap fastställdes till oförändrat SEK 4900.

Utöver årsmötet har styrelsen haft fem protokollförda sammanträden.

Pressfrihetens dag och Vänföreningens årsmöte 3 maj – Vänföreningen kombinerade sitt årsmöte med att uppmärksamma pressfrihetens dag med en aktivitet med tydlig anknytning till yttrandefrihet och demokrati. 2023 års evenemang ordnades tillsammans  med JMG vid Göteborgs universitet och dess studentförening under rubriken ”Ska allt vara tillåtet?” Medverkande:

Britt-Marie Mattsson, journalist på Göteborgs-Posten och författare. Header Abbas, Muslimska samarbetsgruppen i Göteborg, Britt Börjesson, universitetsadjunkt, Professor Orla Vigsö, Göteborg, Messiah Hellberg, programledare Svenska Nyheter, SVT och serietecknaren Johan Wanloo

Vänföreningens årsmöte följde direkt på diskussionen.

Språkstipendier till  20-talet grundskoleelever delades ut  på skolavslutningarna vid  Lövgärdesskolan. Bergsjöskolan, Sjumilaskolan och Frölundaskolan. Stipendierna består av bokpremier, diplom, biljetter till Bokmässan samt studieresa till Helsingborg och konferensen MR-dagarna (Mänskliga Rättighetsdagarna). Stipendierna går till elever som gjort stora framsteg i svenska språket utan att ha det som modersmål. Urvalet görs av respektive skola.

Stipendierna och resan till MR-dagarna möjliggörs genom ett generöst bidrag från Willinska Stiftelsen.

Bokmässan 2023. Stiftelsen och Vänföreningen bemannade tillsammans den monter som i delades med  organisationen Mediehistorisk Förening. Montern fanns nära De Litterära Sällskapens Scen, med något bättre placering än tidigare år.

Fortbildningsdag för lärare genomfördes för sjunde gången den 1 november 2023. Tema var ”Att erövra demokratin i vår tid  – Hur undervisa om förintelsen.” Konferensen vänder sig till pedagoger, skolledare och andra intresserade som i sitt jobb möter dessa frågor. Efter ett uppehåll 2022 och två digitalt genomförda konferenser 2021 och 2020 var intresset stort, och över 100 deltagare räknades in i Göteborgs Universitets aula.

Arrangörer är, förutom Vänföreningen,  Segerstedtinstitutet vid GU, Göteborgs  Stad (Grundskoleförvaltningen), Levande Historia Göteborg och EDUT-vittnesmål från Förintelsen från Judiska församlingen i Göteborg.

Information och kommunikation

Vänföreningen ser som sin främsta uppgift, utöver att samla in medel till stiftelsen, att rekrytera nya medlemmar och att hålla medlemmarna informerade om vad som händer i stiftelsen och vänföreningen. Förutom att kalla till årsmöte skickar vi ut inbjudan till vårens Torgny Segerstedtföreläsning och till höstens utdelning av Frihetspennan och Frihetstonen. Dessutom skickar vi i december ut ett brev om årets verksamhet tillsammans med skriften Vilja frihet – motstå våldet.

 Slutord

Vänföreningen styrelse är mycket tacksam för det stöd och den uppmuntran våra medlemmar ger oss. Vi tar gärna emot fler goda idéer om hur vi kan utveckla verksamheten ytterligare.

Verksamhetsberättelse 2022

Verksamhetsberättelse 2021

Rulla till toppen