Fram till den 14 oktober går det att se Ragnvald Blix karikatyrteckningar på Arbetets museum i Norrköping. Blix arbetade nära Torgny Segerstedt och många av hans mest berömda bilder visades först i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
Den norskfödde Ragnvald Blix var en svuren motståndare till fascism och nazism. Därför blev han tvungen att fly till Sverige efter den tyska ockupationen av Norge. I Sverige använde han pseudonymen Stig Höök när han fortsatte med sina satiriska kommentarer till samtidens extremism och våld.
Ragnvald Blix sätt att använda konst och komik för att driva med makten och utmana diktaturen var djärvt och betydelsefullt i hans samtid, då få andra vågade opponera sig mot övermakten. Men det är också viktigt i dag, tycker Arbetets museum i Norrköping, som valt att ordna en utställning med Ragnvald Blix teckningar under sommaren 2018.
– Att få visa de starka och uppkäftiga motbilder Ragnvald Blix vågade göra och som Torgny Segerstedt och många andra redaktörer i Europa valde att publicera, är att än en gång visa att vi kan lära oss av historien. Förstå hur viktiga våra satirtecknare och komiker är och vilken kraft skrattet är. Vi måste våga skratta åt makten, nu mer än någonsin, säger Carina Milde som är intendent på EWK-museet i ett pressmeddelande.
EWK-museet, uppkallat efter en annan känd satirtecknare, är en del Arbetets museum i Norrköping och det är där bilderna visas från den 12 maj till den 14 oktober. I utställningen ingår också texter ur boken ”Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler”, skriven av Rikke Petersson och utgiven av Folkuniversitetets Akademiska Press.
– En dröm har förverkligats; Blix ställs ut på EWK-museet i Norrköping. Med sin skarpa penna avslöjade Blix ondskan och hyckleriet i sin samtid. Vi påminns om nazismens brott som aldrig får glömmas bort, säger Rikke Petersson.