Frihetstonen till Eva Dahlgren

Eva Dahlgren - Foto: Sanna Dahlén

Eva Dahlgren – Foto: Sanna Dahlén

Sångerskan, musikern och kompositören Eva Dahlgren är 2022 års mottagare av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minnes utmärkelse Frihetstonen, med följande motivering:

I mer än fyra årtionden har Eva Dahlgren, med konstnärlig skärpa, nyfikenhet och integritet, försvarat varje individs rätt att vara sig själv. Med absolut gehör i fråga om både ord och ton värnar hon i sitt skapande jämlikhet, mångkultur och demokrati.

Frihetstonen – skapad av skulptören Pål Svensson – kommer att överlämnas till Eva Dahlgren vid en ceremoni i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad den 4 september. Ceremonin kommer också att kunna ses i realtid och även finnas tillgänglig i efterhand via Facebook. LÄNK!

Frihetstonen vill uppmärksamma den roll musiken kan spela för försvaret av tanke- och yttrandefrihet. Dess motto är ett citat som tillskrivs fredspristagaren Elie Wiesel: ”När musiken tystnar dör friheten.”.

Tidigare mottagare av Frihetstonen är Föreningen Music Against Violence i Göteborg, Gestaltensemblen, Romska musiksällskapet, Rickard Söderberg, Laleh, Maxida Märak, Timbuktu och Dream Orchestra & Ron Davis Alvarez.

Här kan du se livesändningen från ceremonin 4 september  2023 16.30

 

 

PRISTAGARNA:

2021 Dream Orchestra och dess ledare Ron Davis Alvarez

Motivering: ”Dream Orchestra har, under ledning av dirigenten och den konstnärlige ledaren Ron Davis Alvarez, på fem år inte bara utvecklats till en ungdomsorkester i världsklass utan också lärt hundratals barn och unga att musik kan vara ett sätt att göra sin röst hörd och finna gemenskap i världen. Genom hårt slit såväl under hundratals repetitioner som i storslagna konserter inför jättepublik har detta orkesterprojekt manifesterat vikten av att stå upp för de utsatta och visat hur musiken kan ge hopp och styrka för nya röster.”

2020 Jason Timbuktu Diakité

Motivering: ”Med sin musik och sin röst inpräntar han i oss alla vikten av att stå upp för solidaritet och alla människors lika värde. För att han tydligt och utan att någonsin tveka försvarar det som är demokratins kärna tilldelas Jason ”Timbuktu” Diakité Torgny Segerstedts frihetston år 2020.”

2019 Maxida Märak

Motivering: ”Maxida Märak är människorättsaktivisten och rapartisten som ständigt förnyar och breddar sitt konstnärliga uttryck. Med rötterna i Sápmi och fötterna i urban hiphop höjer hon sin stämma för människor och folk som behöver få sina historia berättade.”


2015 Laleh Pourkarim
aaaa

Laleh och Erik Blix. Foto: Per-Johan Thörn.

Motivering: ”Laleh får 2015 års Frihetston för att hon med sin unika röst talar till flera generationer men också för att hon är en lysande representant för fritt tänkande och frispråkiga människor med en självklar känsla för rättvisa. Hennes musik är både fri och befriande, den träffar åhöraren i hjärtat och väcker tanken.”


2014 Rickard Söderberg

Motivering: ”Rickard Söderberg skapar med sin röst konst på högsta nivå, men han använder också sin starka stämma för att stå upp mot orättvisor och kämpa för allas rätt att höras och synas i samhället oavsett politisk, religiös eller etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Rickard Söderbergs röst ger ett färgrikare Sverige.”


2013 Romska musiksällskapet

2011 och 2012 delades inte Frihetstonen ut.


2010 Gestaltensemblen

2009 Föreningen Music Against Violence