Segerstedts frihetspenna till Ola Larsmo

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att i år tilldela författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

 

 

 

 

Så här säger stiftelsen i sin motivering:

Med en kunnig, uppfordrande och modig röst visar Ola Larsmo, i sina såväl dagsaktuella som skönlitterära texter, på historiens närvaro i samtiden och att vi har en skyldighet att välja. För att han i Torgny Segerstedts efterföljd inspirerar oss att ta ställning för det fria ordet, mot rasism och förtryck, tilldelas Ola Larsmo 2023 års frihetspenna.

Ola Larsmo debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren. Han har sedan givit ut en rad skönlitterära verk – bland dem Himmel och jord må brinna, Maroonberget, En glänta i skogen, , Förrädare, Swede Hollow och Översten men också sakprosa som essäsamlingarna Odysséer och Andra sidan, debattböckernaTio lektioner i svensk historia och Lektion 11 samt, tillsammans med Lars Ilshammar, Net wars: Kampen om nätet och 404: Utflykter i glömskans landskap.

Frihetspennan överlämnas till Ola Larsmo måndagen den 6 november i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad. Ceremonin kommer att sändas på stiftelsens hemsida – www.torgnysegerstedt.se .

För mer information – kontakta Anna Skarhed, 0702 40 19 26, Stefan Eklund, 0703 88 77 32 eller Ulla Berglindh, 0705 69 00 77.

Frihetspennan tilldelas sedan 1996 varje år en framstående publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda. Priset består av en symbolisk penna och en penningsumma. Det överlämnas i anslutning till Torgny Segerstedts födelsedag den 1 november. Förra årets pristagare var Göran Greider.

Segerstedts frihetspenna till Göran Greider

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att i år tilldela journalisten, författaren och debattören Göran Greider utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Göran Greider Foto: Anna Drvnik

Så här säger stiftelsen i sin motivering:

Göran Greider har i fyra decennier, med stor publicistisk bredd, varit en lugn, rättrådig, ställningstagande – och folkkär – röst i det offentliga samtalet, en motsångare som klokt och solidariskt avläser samhället i såväl värld som stad och stugland. Därför tilldelas Göran Greider Torgny Segerstedts frihetspenna för 2022.

Göran Greider är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten. Han medverkar också regelbundet i andra medier: Dagens Nyheter, Aftonbladet, ETC och, som medlem av Godmorgon världens panel, Sveriges Radio. Som författare debuterade han 1981 med Vid fönstret slår ensamheten ut – den första i en lång rad diktsamlingar, bland vilka i övrigt kan nämnas Motsång, När fabrikerna tystnar, Ombyggd Volvo och Jakobsbrevet. Utöver poesi har han publicerat debattböcker, essäer – det senaste exemplet är Stugland – och biografier över Dan Andersson och Joe Hill.

Frihetspennan överlämnas till Göran Greider onsdagen den 9 november i Torgny Segerstedt-salen i Göteborgs universitets huvudbyggnad. Ceremonin kan du se i efterhand här.

Frihetspennan till Stina Oscarson

Dramatikern och kulturskribenten Stina Oscarson är 2021 års mottagare av Torgny Segerstedts Frihetspenna. Priset delas ut varje år till en publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda.

Stina Oscarson

Bild: Patrik Bogårdh

Genom åren har Frihetspennan tilldelats en rad betydelsefulla och modiga publicister som värnar yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Prisutdelningen äger rum på hösten, i ungefärlig anslutning till Torgny Segerstedts födelsedag den 1 november.

Mottagaren av 2021 års pris är dramatikern och kulturskribenten Stina Oscarson som fick ta emot priset vid en ceremoni den 26 oktober. Hon belönas med motiveringen:

”Stina Oscarson påminner oss i sitt författarskap och sin publicistik om att det offentliga samtalet i en levande demokrati måste ge utrymme för alternativa röster.

Utan att tveka inpräntar hon med konsekvens och integritet betydelsen av en förbehållslös respekt för det fria ordet. Därför tilldelas Stina Oscarson Torgny Segerstedts frihetspenna 2021.”

Läs Stina Oscarsons tacktal här.

2020 års mottagare av Frihetspennan var journalisten och författaren Per Svensson, läs mer om honom här.

PRISTAGARNA:

2020 Per Svensson

Motivering: ”Per Svensson är en journalist och författare med ett starkt humanistiskt patos. Med den goda stilen som kännetecken argumenterar han oförtröttligt, perspektivrikt och med en djupgående kunskap mot alla försök att normalisera rasism, trångsynt nationalism och auktoritär populism. Därför tilldelas Per Svensson Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2020.”

2019 Hédi Fried

Motivering: ”Hédi Fried har gjort det till sin livsuppgift att värna det öppna samhället. I böcker, artiklar och föredrag har hon – för att vi ska förstå de psykologiska och samhälleliga processer som gör ondskan möjlig – oförtröttligt vittnat om Förintelsens våld och om den förrädiska vägen dit. Under senare år har hon också framträtt som en frispråkig och klarsynt debattör som uppmanar dagens ledare att se de farliga mönstren och agera i tid för att motverka samtidens våldsbejakande extremism. Hédi Fried tilldelas därför Stiftelsen Torgny Segerstedts frihetspenna 2019.”

2018 Gellert Tamas

Motivering: ”Gellert Tamas har i sin Sverigetrilogi – Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet – skrivit svensk samtidshistoria med udden riktad mot rasism och maktmissbruk. Med stor precision och stilistisk stringens låter han oss förstå drivkrafterna bakom de främlingsfientliga rörelser som har fått ett allt större inflytande på den svenska samhällsutvecklingen. Därför tilldelas Gellert Tamas Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2018.”

2017 Elisabeth Åsbrink

Motivering: ”Elisabeth Åsbrink har med sina skickliga berättade och gestaltade facklitterära texter och i sin dramatik skapat en ekokammare där de europeiska efterkrigskonflikterna, vilkas konsekvenser vi ännu i dag kämpar med, ljuder genom tiden och där det djupt personliga blir allmängiltigt och angeläget för oss alla. Därför tilldelas Elisabeth Åsbrink Torgny Segerstedts frihetspenna för 2017.”


2016 Gabriel Byström

Motivering: ”Gabriel Byström har försvarat och förklarat kulturens och journalistikens roll i värnet av det fria ordet. Han har tidigt insett och med skärpa beskrivit och analyserat de nationalistiska och fascistiska strömningarna i Europa. Under sin tid som kulturchef på Göteborgs-Posten har han stått för en journalistik präglad av den saklighet och integritet som vinner respekt och som ger genklang i kultur- och samhällsdebatten. Därför tilldelas Gabriel Byström Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2016.”


2015 Niklas Orrenius

Motivering: ”Niklas Orrenius är sedan många år en journalistisk fyrbåk i samhällsmörkret. Han har avslöjat Skånepolisens romregister. Han har också med kärleksfull närvaro – och klinisk precision – fört oss närmare flyktingarna från krigets Syrien samt betalat ett högst personligt pris när han med mild nyfikenhet försökt närma sig näthatarna. Hans gärning är en ständigt vibrerande påminnelse om pressfrihetens styrka och skörhet. Därför tilldelas han Torgny Segerstedts frihetspenna för 2015.”


2014 Lena Sundström

Motivering: ”Lena Sundström har som journalist verkat i flera medier. Hennes fokus är dock ständigt detsamma: med säker stil, skarp precision och väldokumenterad dramaturgi ljussätter hon myndighetsövergrepp, främllingsfientlighet och politisk dubbelmoral. Därför tilldelas Lena Sundström Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2014.”


2013 Maciej Zaremba

Motivering: ”Maciej Zaremba tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna 2013 för att han belyser institutioner, traditioner och system som hotar den enskilda människans frihet och värdighet. Zaremba betraktar det svenska samhället genom kulturellt bifokala glasögon – svenska och polska – och skapar härmed en unik synvinkel i sina reportage. Han lyfter fram nya aspekter på folkhemmets värderingar, blottlägger strukturer inom svensk sjukvård, rättsväsen och utbildning och nagelfar attityder till EU:s arbetsmarknad, mångkultur, globalisering och skogen vi ärvde.”


2012 Dilsa Demirbag-Sten

Motivering: ”Dilsa Demirbag-Sten har i sin publicistiska gärning hängivet och rakryggat försvarat tryckfriheten och bekämpat rasism, religiös dogmatism, hedersrelaterat våld och kvinnoförtryck. Som verksamhetsansvarig i den ideella organisationen Berättarministeriet har hon inspirerat och uppmuntrat barns skrivande och därmed givit dem möjlighet till egna röster och berättelser.”


2011 Tom Alandh

Motivering: ”Varje människa har samma okränkbara värde. I dokumentär efter dokumentär har Tom Alandh visat detta genom att rikta strålkastarljuset mot fattig som rik, känd som okänd. Med stor uppmärksamhet och respekt har han lyssnat in och berättat om Martina och Jesper, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk och många, många andra svenska människoöden. Tom Alandh får Torgny Segerstedts frihetspenna 2011 för sin livslånga gärning för alla människors rätt att yttra sig och finnas till.”


2010 Åsne Seierstad

Motivering: ”Med en grundläggande och orubblig tro på tryck- och yttrandefrihet berättar Åsne Seierstad envist från svårtillgängliga länder som Tjetjenien, Serbien, Afghanistan och Irak. Oavsett om det är i tv, tidning eller bok hon rapporterar klappar hennes hjärta för dem som hotas av tystnad och intolerans. Hennes energi och nyfikenhet, kunskap och bildning gör hennes texter starka, angelägna och tidlösa. Därför får Åsne Seierstad Torgny Segerstedts frihetspenna 2010.”


2009 Randi Mossige-Norheim

Motivering: ”Randi Mossige-Norheim har i sina radiodokumentärer och reportage, framförallt i programmet Konflikt, med envis precision, tonsäker lyhördhet och respektfullt lyssnande visat en enastående förmåga att via enskilda människors livsberättelser belysa och förklara de stora skeendena på världsscenen.”


2008 Stig Fredrikson

Motivering: ”Stig Fredrikson får Frihetspennan 2008 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Han är med sin stora erfarenhet, sina gedigna kunskaper och sin integritet en av Sveriges mest respekterade utrikeskommentatorer. Som ordförande i Publicistklubben har han lett arbetet med att skapa ett regelverk som skall värna såväl yttrandefrihet som god journalistik.”


2007 Stiftelsen Expo och Stieg Larsson

Motivering: ”Stiftelsen Expo får Frihetspennan 2007 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet genom sin kamp mot alla rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället. Stiftelsen Expo har sedan den grundades 1995, trots upprepade allvarliga hot, fortsatt att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextremistiska och rasistiska grupper.
Stiftelsens grundare Stieg Larsson och medarbetare har förutom tidskriften Expo också publicerat en rad böcker om hedersmord, svensk nazism och främlingsfientliga partier. Vikten av sådana insatser för att hindra och stoppa dessa antidemokratiska tendenser kan inte nog högt värderas.”


2006 Bo Strömstedt

Motivering: ”Bo Strömstedt får Frihetspennan 2006 för sin språkliga pregnans, sitt stora engagemang för yttrandefrihet och demokrati och för att han alltid varit kritiskt ifrågasättande. Detta parat med en intellektuell nyfikenhet och stora kunskaper inom vitt skilda områden har gjort Bo Strömstedt till en av våra främsta publicister.”


Extra Frihetspenna 2006:

Anna Politkovskaja Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att år 2006 dela ut en extra frihetspenna till den mördade journalisten Anna Politkovskaja med motiveringen: ”Journalisten Anna Politkovskaja kallades Rysslands modigaste journalist för sina berättelser om övergreppen i Tjetjenien. Hon hotades och hatades av de makthavande i Ryssland för sina skoningslösa avslöjanden om korruption och lögner. Det brutala mordet på henne upprör. Hennes kamp för yttrandefrihet och demokrati måste fortgå. Därför får Anna Politkovskaja 2006 postumt en extra Torgny Segerstedts Frihetspenna.”


2005 Cecilia Uddén

Motivering: ”Cecilia Uddén får priset för att hon som journalist är kritiskt ifrågasättande, vågar visa engagemang och har en intellektuell nyfikenhet grundad i kunskaper som ständigt uppdateras. Som utrikeskorrespondent i Mellanöstern och USA har hon engagerat och kunnigt förmedlat både stora nyheter och gett oss ökad förståelse om vardagslivet i konfliktområden. Hon vänder och vrider på relevanta åsikter om hur den demokratiska världen skall hantera terrorism, demokrati, reformer och klyftor mellan västvärlden och den muslimska världen.”


2004 Göran Rosenberg

Motivering: ”Göran Rosenberg tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna 2004 för sina viktiga bidrag i samhällsdebatten. Hans förmåga att belysa samhällsfenomen ur oväntade synvinklar bidrar till att öka förståelsen för den värld vi lever i. Med enastående skärpa har han analyserat allt från konflikten mellan israeler och palestinier till drivkrafter i den svenska välfärdsstaten. Gång på gång bjuder han sina läsare på en spännande intellektuell resa.”


2003 Eva Moberg

Motivering: ”Eva Moberg har under mer än fyra decennier i sin journalistik med sällsynt intensitet och skärpa, obekymrad om intellektuella och politiska modediktat, försvarat de mänskliga rättigheterna mot gamla och nya angripare. Särskilt starkt har hon engagerat sig för att förändra det manssamhälle som bär ett tungt ansvar för våld och krig i världen”.


2002 Cordelia Edvardson

Motivering: ”Cordelia Edvardson har i mer än 30 år skildrat terrorns förbannelse och krigets vansinne i Mellanöstern. Med sin bitska penna har hon klarsynt och kritiskt granskat händelser och ledare. Hennes strävan har alltid varit att skriva sanningen, även när den misshagar makthavare. För sin orädda journalistik får Cordelia Edvardson 2002 års Torgny Segerstedts Frihetspenna.


2001 Mehmed Uzun

Motivering: ”I exilens karga landskap har Mehmed Uzun fått ett nytt språk och en ny litteratur att växa. Hans mod och civilkurage att i Turkiet stå upp för det fria ordet och det kurdiska språket gör honom till en viktig symbolisk David mot en statlig Goliat. För Mehmed Uzuns banbrytande arbete med en nygammal berättartradition och för hans moraliska livsäventyr och obändiga tro på ordets kraft får han Torgny Segerstedts Frihetspenna 2001.”


2000 Åke Pettersson och Anders Brunkert

Motivering: ”Åke Pettersson och Anders Brunkert, redaktörer för programmet Vår Grundade Mening, har i ett par decennier med kunnig och allvarlig envetenhet värnat om public service, yttrande- och tryckfrihet. De har granskat granskarna och kritiskt debatterat riskerna med mediakoncentrationen i ett nationellt och internationellt perspektiv och därmed ridit spärr mot ensidighet, förytligande och infotainment. Därför tilldelas Åke Pettersson och Anders Brunkert Torgny Segerstedts Frihetspenna för 2000.”


1999 Anna Christensen

Motivering: ”Anna Christensen är på ett stillsamt och effektivt sätt modig och moralisk. Hon urskiljer orättvisans strukturer. Hon är en välformulerad ögonöppnare som klarsynt vägrar att dras med i det trendiga och politiskt korrekta. Hon står för rättvisa. Därför tilldelas Anna Christensen Torgny Segerstedts Frihetspenna för 1999.”


1998 Arne Ruth

Motivering: ”Arne Ruth har under ett kvarts sekel utfört en publicistisk gärning av ovanliga mått. Ständigt har han hävdat medias ansvar för yttrandefrihet, demokrati och vikten av ett mångfacetterat offentligt samtal. Han har under sin långa gärning som publicist visat ett levande intresse för sina medmänniskor och särskilt för förföljda och andra vilka tagit risker för de demokratiska värdena och för individens frihet. Därför tilldelas Arne Ruth Torgny Segerstedts Frihetspenna för 1998.”


1997 Astrid Lindgren

Motivering: ”Astrid Lindgren har som ingen annan lärt all världens barn att tänka fritt och självständigt, att i skratt och lek, med stort allvar och med fantasins hjälp, trotsa fördomar och visa kommande generationer vägen till en tolerantare värld. Därför belönas Astrid Lindgren med Torgny Segerstedts Frihetspenna 1997.”


1996 Jesús Alcalá

Motivering: ”Jesús Alcalá har med lidelse och uthållighet fört frihetens, demokratins och rättssäkerhetens talan mot intolerans, främlingsfientlighet och byråkratiskt godtycke. Därför belönas Jesús Alcalá med Torgny Segerstedts Frihetspenna 1996.”