Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne är en av arrangörerna bakom Ord för motstånd och medmänsklighet den 30 september.
Samma dag som den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på Göteborgs gator ordnas en manifestation mot nazism och för medmänsklighet.
Klockan tio på förmiddagen den 30 september samlas författare utanför Domkyrkan i Göteborg för att läsa gamla och nya antinazistiska texter från hela världen. Bland andra deltar Henrik Arnstad, Elin Boardy, Mats Fors, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, Karolina Ramqvist och Maria Sveland.
Initiativet kommer från tidskriften Författaren och dess chefredaktör Lisa Bjurwald:
– Som chefredaktör för Författaren och skrivande människa själv känns det givet att ordet ska stå i centrum den 30 september. Inte minst då nazistdemonstrationen sker mitt under Bokmässan, vars huvudgäster – författare, översättare, journalister – hotas i så förfärande hög utsträckning av just extremhögern, säger Lisa Bjurwald.
Hon ser manifestationen som ett led i ett mer aktivt kulturmotstånd mot nazism och rasism.
– Tillsammans är vi starkare, det är lättare att finna civilkurage. Vår läsning av motståndstexter från förr och nu är också ämnad att ingjuta hopp och mod hos dem som skräms av samhällsutvecklingen, säger hon.
Även Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne finns med bland arrangörerna. Ordförande Sara Stendahl tycker att det är viktigt att uppmuntra människor att ta aktiv ställning.
– Det finns saker som är enkla, värden som för det flesta tycks helt självklara; att vara mot nazismen och dess människofientliga, rasistiska ideologi är en sådan sak. Men inte heller denna till synes enkla och uppenbara ståndpunkt kan tas för given, säger hon.
– Dess självklarhet måste – i varje tid, av var och en – kläs i ord och handling, uttalas, skrivas ner, läsas upp, göras verklig.
Även Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, Kyrka mot rasism, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs interreligiösa råd står bakom manifestationen, som är öppen för alla.
– Vi hoppas att många samlas för att inspireras av texterna och visa sin avsky för nazismen, säger Sara Stendahl.