Stiftelsen Torgny Segerstedts Minnes utmärkelse Frihetstonen tilldelas i år Dream Orchestra – en del av El Sistema Göteborg – och dess grundare och konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez.

Med priset vill stiftelsen uppmärksamma den roll musiken kan spela för försvaret av tanke- och yttrandefrihet. Utgångspunkten är ett citat som tillskrivs Elie Wiesel: ”När musiken tystnar dör friheten.”

Tidigare har Föreningen Music Against Violence i Göteborg, Gestaltensemblen, Romska musiksällskapet, Rickard Söderberg, Laleh, Maxida Märak och Timbuktu fått utmärkelsen.

Så här lyder Segerstedtstiftelsens motivering:

 Dream Orchestra har, under ledning av dirigenten och den konstnärlige ledaren Ron Davis Alvarez, på fem år inte bara utvecklats till en ungdomsorkester i världsklass utan också lärt hundratals barn och unga att musik kan vara ett sätt att göra sin röst hörd och finna gemenskap i världen. Genom hårt slit såväl under hundratals repetitioner som i storslagna konserter inför jättepublik har detta orkesterprojekt manifesterat vikten av att stå upp för de utsatta och visat hur musiken kan ge hopp och styrka för nya röster.

 Frihetstonen – skapad av skulptören Pål Svensson – kommer i samband med en konsert med anledning av Dream Orchestras femårsjubileum i Betlehemskyrkan i Göteborg att överlämnas till orkestern.

För mer information – kontakta Erik Blix, erik.blix@sverigesradio.se, 0707 54 07 00, eller

Ulla Berglindh, ulla.berglindh@ped.gu.se, 0705 69 00 77.