Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har fått nya ledamöter. Det är tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz och Västra Götalands läns förre landshövding Lars Bäckström som tar plats i styrelsen.

Inte minst i Västsverige är både Sarah Britz och Lars Bäckström välkända namn. Sarah Britz var under många år uppmärksammad krönikör på Göteborgs-Posten där hon under en lång karriär även hann vara reporter och avdelningschef. Sedan 2015 leder hon istället Götalands gatutidning Faktum som uppmärksammats både för sina intervjuer och för granskande reportage.

Bild: Malin Johansson

Lars Bäckström har knutit många kontakter under åren 2008-2017 då han var landshövding i Västra Götalands län. Dessförinnan, 1988-2006, var han riksdagsledamot och en av Vänsterpartiets tyngsta politiker, både som partiets ekonomisk-politiska talesperson och de sista tio åren även som gruppledare.

Sarah Britz säger att hon tackat ja till uppdraget därför att det blir allt viktigare att värna, främja och diskutera yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

– Det är en skyldighet att stå upp för människors lika värde och mot nazism. Idag är samhällsklimatet hårt där människor avhumaniseras för att de är till exempel är fattiga eller muslimer. Jag ser hur människor utsätts för kränkningar och diskriminering, antiziganismen lever fortfarande i Sverige. En rumänsk tiggare blir kallad ”råtta” och mördas av unga pojkar. Det är bara en fruktansvärd händelse som visar att ord hör ihop med handling. Men debatten om brottets bakgrund och diskussionen om rättsläget vad gäller hatbrott saknas, säger Sarah Britz.

Hon ser Torgny Segerstedt som en viktig inspirationskälla för hans förmåga att orka stå emot en opinion och vara modig.

– Hans starka ståndpunkter mot nazismen och det motstånd han mötte – av det kan vi lära oss mycket idag. Att man som publicist måste ta sitt uppdrag på allvar, våga ta ställning, vara påläst, källkritisk och granskande till den information som idag flödar, säger Sarah Britz.

Styrelsen för Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne består i övrigt av Sara Stendahl (ordförande), Ulla Berglindh, Erik Blix, Stefan Eklund, Anders Franck, Fredrika Lagergren Wahlin, Maria Sköld och Jesper Strömbäck. Förvaltare i styrelsen är Maj-Britt Anckar.