Vänföreningens årsmöte den 15 maj inleddes med ett föredrag av Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. Torgny Segerstedt-salen var förvånansvärt välfylld med tanke på det strålande försommarvädret.

Wiman hade valt rubriken ”Här ska tjatas! – om vikten av motstånd, förtvivlan och påstridighet i en tid då demokratin hotas”.

Han hade inspirerats när han läste en Idag-artikel av Torgny Segerstedt från 1933. Den inleddes med orden ”Här ska tjatas. Ja, just tjatas. För det behövs.” Hitler hade fått makten i Tyskland några månader tidigare. Framröstad på demokratisk väg.

Wimans röda tråd var : underskatta inte gaphalsarna, ”idioterna”. Tro inte att de kommer att snubbla på målsnöret, göra bort sig, kastas ut. Trump vann i USA, i Polen och Ungern sitter auktoritära ledare vid makten, populismen breder ut sig i det ena landet efter det andra. Det vi alldeles nyss trott var otänkbart börjar uppfattas som normalt.

Det finns klara paralleller mellan Segerstedts och vår tid. Taktiken är den samma, man väcker och spelar på människors rädslor. Men verktygen idag är så mycket effektivare. Och han påpekade att vi alla har ett ansvar också för det vi inte gör. ”Den som inte tjatar utan gäspar har ett ansvar. Det är dystrare nu i världen än på länge. Men vi får inte ge upp. Vi måste fortsätta tjata om vilka värden som står på spel.”

Björn Wiman fick många frågor från publiken. Om den amerikanska valprocessen, om det vikande intresset för att engagera sig politiskt, om mediernas förmåga att stå emot attackerna om ”fake news”. Men också, inte oväntat, en fråga om reaktionerna på hans artiklar om Svenska Akademien. Han svarade med glimten i ögat, ”nästan alla positiva, typ ”bra att du fortsätter tjata!”

 

Text: Anette Carlsson och Gunilla Ivarsson

Bilder: Håkan Berg

 

En kortare version av föredraget publicerades i Dagens Nyheter den 16 maj, läs det här.