Hamid Zafar, som sitter i styrelsen för Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, har utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus.

Varje år sedan 2006 delar nyhetsmagasinet Fokus ut utmärkelsen Årets svensk till en person som gjort viktiga insatser genom civilkurage och engagemang.

Hamid Zafar belönas med motiveringen:

“Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation. Han gör det med övertygelsen att höga krav på den enskilde är det bästa sättet att stimulera mognad och framsteg. Han gör det utan rädsla för att benämna och diskutera det svåra och med båda fötterna i den praktiska verkligheten. Årets svensk är rektorn för Sjumilaskolans högstadium i Göteborg, Hamid Zafar.”

– Jag är glad och stolt över att Sjumilaskolan och mitt arbete uppmärksammas. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan också för alla som jag jobbat med och som hjälpt till på skolan, säger Hamid Zafar i en kommentar.

Sedan 2018 sitter Hamid Zafar i styrelsen för Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Han lyfter fram Torgny Segerstedt som en god inspirationskälla när det gäller att sprida demokratiska värderingar:

– Mänskliga fri- och rättigheter är något vi tar för givet men de senaste åren har det blivit uppenbart att reaktionära krafter inte bara är något som är förpassat till historieböckerna. De finns idag i vår närhet och de använder yttrandefriheten för att tysta andras röst. För att förebygga det spelar lärarna en avgörande roll. Av historien kan lärarna också hitta goda förebilder. Exempelvis personer som Torgny Segerstedt, som vågade stå upp för det fria ordet mot alla odds, säger Hamid Zafar.