Missade du utdelningen av Frihetspennan till Per Svensson den 26 oktober? Nu kan du se ceremonin och Per Svenssons föreläsning i efterhand på youtube. Mer information hittar du här.

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne delar varje år ut priset Frihetspennan till en publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda. Mottagaren 2020 är journalisten och författaren Per Svensson.

Prisceremonin kan nu ses i efterhand här:

Per Svensson tilldelades Frihetspennan med följande motivering:

”Per Svensson är en journalist och författare med ett starkt humanistiskt patos. Med den goda stilen som kännetecken argumenterar han oförtröttligt, perspektivrikt och med en djupgående kunskap mot alla försök att normalisera rasism, trångsynt nationalism och auktoritär populism. Därför tilldelas Per Svensson Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2020.”

Missa inte möjligheten att ta del av Per Svenssons lärda och inspirerande föreläsning på temat frihet kontra trygghet. Med covid-19 som utgångspunkt reflekterade han över de motsättningar som kan uppstå mellan å ena sidan individens frihet och å andra sidan behovet av att ibland inskränka denna frihet för att skydda andra. Pandemin har visat på många sådana exempel, men också på hur demokratin kan vara att kraftfullt verktyg för att göra rimliga avvägningar.

Mot det ställde Per Svensson de odemokratiska grupper som vill hävda att det alltid råder ett motsatsförhållande mellan frihet och trygghet:

– Det handlar om byteshandel: Tryggheten betalas med friheten. Genom historien har undersåtar och medborgare gång på gång fått erfara att växelkursen är usel.

Per Svensson beskrev hur diktatorer brukar använda just det argumentet för att få medborgarna att ge upp sin frihet i tron att de då blir tryggare. Han påpekade hur Torgny Segerstedt tydligt avslöjat hur bedräglig sådan trygghet i själva verket är.

Per Svensson citerade ur Segerstedts kända artikel ”Vildgässen” från den 9 oktober 1940 som innehåller strofen ”De fria fåglarna plöja sig väg genom rymden. Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål. Stor sak i det, De dö fria.” Per Svensson kommenterade:

– Den explicita, tydliga, poäng Torgny Segerstedt gör i sin text om de tama och de vilda gässen är att de förras bekvämlighet och trygghet är illusorisk. De göds inte av godhet utan för att bli fetare och mer välsmakande, ”I sinom tid skola dessa sansade gröpätare slaktas och förtäras”, konstaterar Segerstedt, helt sakligt.

Ett längre referat av Per Svenssons föreläsning hittar du här.

Du kan också se filmen från prisutdelningen här – då får du också höra de tre uppsatsstipendiaterna Pascal Andréasson, Karin Ek Thorbjörnsson och Shreeya Pillai presentera sin arbeten.

Klicka här om du vill läsa mer om uppsatsstipendiaterna och ta del av deras uppsatser.