Knut Petersson var under många år Torgny Segerstedts närmaste medarbetare och kom att betyda mycket i kampen för yttrandefrihet. Nu lyfts Peterssons betydelse fram i en spännande föreläsning ordnad av Svensk Mediehistorisk Förening.

Liksom Torgny Segerstedt kom Knut Petersson till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning redan 1917. De två arbetade nära under de turbulenta åren på 1930- och 40-talen och när Segerstedt avled var det Knut Petersson som tog över som huvudredaktör. Petersson var också ordförande i Publicistklubben 1942-44  och ledamot av 1944 års tryckfrihetssakkunniga.

Knut Petersson var en lika hängiven förkämpe för tryckfrihet som Torgny Segerstedt och skrev bland annat boken Pressen och Tryckfriheten. Men Peterssons gärning hamnade i skymundan och har med tiden blivit bortglömd.

För att ändra på det ordnar Svensk Mediehistorisk ett seminarium den 2 april. Det blir ett spännande samtal mellan Tora Byström, universitetslektor i idéhistoria, Lars-Åke Engblom, professor emeritus i medie- och kommunikationsvetenskap, och Pär Arne Jigenius, tidigare chefredaktör för Göteborgs-Tidningen och pressombudsman

Seminariet hålls i Segerstedtsalen i Göteborgs universitets lokaler i Vasaparken med start klockan 18. Fritt inträde.