Den 23 oktober firade Dream Orchestra sitt femårsjubileum med att ta emot Frihetstonen för 2021. Möt den inspirerande orkestern och se den festliga prisutdelningen på Youtube.

Utdelningen av Frihetstonen 2021 kunde knappast ha fått en mer festligare eller mer inspirerande inramning än den konsert som årets pristagare – Dream Orchestra, en del av El Sistema Göteborg under ledning av Ron Davis Alvarez – höll lördagen den 23:e oktober i Betlehemskyrkan. Nu kan du se delar av eventet efteråt på Segerstedtstiftelsens Youtubekanal.

Denna enastående ungdomsorkester, bemannad av musiker från 18 nationer i alla åldrar, från småttingar till unga vuxna, firar nu sitt femårsjubileum. Spelglädje och gemenskap är otillräckliga ord för att beskriva den sjudande energi som denna internationellt uppmärksammade ensemble förmedlar.

Segerstedtstiftelsens ordförande Anna Skarhed, Erik Blix, sammankallande i gruppen som utser pristagaren och skulptören Pål Svensson hade förmånen att vara på plats i det fullsatta kyrkorummet och överlämna skulpturen jämte en penningsumma på 10 000 kronor till orkestern och dess dynamiske dirigent.

Som belöning fick de segerstedtare från såväl styrelse som vänförening som var på plats ta del av en på alla sätt minnesvärd konsert med dessa ungdomar, som med sitt engagemang och sin spelglädje är ett myllrande, levande exempel på formuleringarna i årets prismotivering:

Dream Orchestra har, under ledning av dirigenten och den konstnärlige ledaren Ron Davis Alvarez, på fem år inte bara utvecklats till en ungdomsorkester i världsklass utan också lärt hundratals barn och unga att musik kan vara ett sätt att göra sin röst hörd och finna gemenskap i världen. Genom hårt slit såväl under hundratals repetitioner som i storslagna konserter inför jättepublik har detta orkesterprojekt manifesterat vikten av att stå upp för de utsatta och visat hur musiken kan ge hopp och styrka för nya röster.

Läs mer om Frihetstonen.

Se 2021 års ceremoni här.