Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink tilldelas utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna för 2017. Prisceremonin är öppen för allmänheten och äger rum den 30 november i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad.

Allt sedan starten 1996 har Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne varje år delat ut Frihetspennan till en publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda.

Årets mottagare är Elisabeth Åsbrink, som är författare och journalist, med en bakgrund som reporter och redaktör på Sveriges Television. Hon har också gett ut tre böcker: Smärtpunkten (2009), Och i Wienerwald står träden kvar (2011) samt 1947 (2017). Elisabeth Åsbrink är även verksam som dramatiker, där hon skrivit RälsPojken och det sjungande trädetDr Alzheimer och Perkins.

En stor del av Elisabeth Åsbrinks journalistik och författarskap kretsar kring mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans. Hon har även en aktiv samhällsdebattör och sedan maj 2017 ordförande i Svenska PEN.

Elisabeth Åsbrink tilldelas priset med följande motivering:

Elisabeth Åsbrink har med sina skickligt berättade och gestaltade facklitterära texter och i sin dramatik skapat en ekokammare där de europeiska efterkrigskonflikter, vilkas konsekvenser vi ännu idag kämpar med, ljuder genom tiden och där det djupt personliga blir allmängiltigt och angeläget för oss alla. Därför tilldelas Elisabeth Åsbrink Torgny Segerstedts frihetspenna för 2017.

Prisutdelningen sker torsdagen den 30 november klockan 17.30 i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken i Göteborg. Arrangemanget är som alltid offentligt.