Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat tilldela rapartisten och aktivisten Maxida Märak utmärkelsen Frihetstonen 2019. Prisutdelningen sker den 28 september på Bok & Biblioteksmässan.

Maxida Märak är sångare och rappare som fyller sin musik med både samtidsreferenser och tradition. Många svenskar upptäckte henne 2015 då SVT sände dokumentärserien Sápmi Sisters om systrarna Maxida och Mimie Märak. Sedan dess har hon dykt upp i många sammanhang – som DJ, sångare, rappare, skådespelare och sommarpratare i radio.

I sin musik blandar Maxida Märak musikaliska uttryck, som bluegrass, hiphop och jojk. ”Vem annars skulle klämma in det vackra ordet skare, det hårda ytskiktet på snö, i en raplåt”, som Agnes Arpi uttrycker det när hon recenserar nya skivan Utopi i Göteborgs-Posten.

– Jag har andra referenser, med underjordiska väsen, korpar och örnar och annat med i mina texter. Det slår mig själv när jag lyssnar på musiken. Sápmi är alltid normen för mig och jag är nog ensam om det samiska perspektivet inom hiphopen, sa Maxida Märak i en intervju i tidningen Faktum 2017.

Engagemanget för samers rättigheter går som en röd tråd genom hennes arbete. Både i sin musik och i andra sammanhang lyfter Maxida Märak fram människorättsfrågor och antirasism.

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat tilldela henne utmärkelsen Frihetstonen med motiveringen:

Maxida Märak är människorättsaktivisten och rapartisten som ständigt förnyar och breddar sitt konstnärliga uttryck. Med rötterna i Sápmi och fötterna i urban hiphop höjer hon sin stämma för människor och folk som behöver få sina historia berättade.

Priset Frihetstonen syftar till att uppmärksamma musikens roll såväl i frihetskamp som när det gäller att befästa människors självbestämmande.  

Tidigare har ”Music Against Violence” i Göteborg, Gestaltensemblen, Romska musiksällskapet, Rickard Söderberg och Laleh fått utmärkelsen. 

Prisutdelningsceremonin äger rum under Bok & Bibliotek i Göteborg lördagen den 28:e september kl 16.30 i Göteborgs universitets monter (B07:74).

För mer information – kontakta Erik Blix, erik.blix@sverigesradio.se, 0707-54 07 00, eller Ulla Berglindh, ulla.berglindh@ped.gu.se, 0705-69 00 77.