Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne har beslutat att tilldela författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Gellert Tamas utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna för 2018. Prisutdelningen sker tisdagen den 27 november kl 17.30 i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken i Göteborg. Arrangemanget är som alltid offentligt.

Så här säger Stiftelsen i sin motivering:

”Gellert Tamas har i sin Sverigetrilogi – Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet – skrivit svensk samtidshistoria med udden riktad mot rasism och maktmissbruk. Med stor precision och stilistisk stringens låter han oss förstå drivkrafterna bakom de främlingsfientliga rörelser som har fått ett allt större inflytande på den svenska samhällsutvecklingen. Därför tilldelas Gellert Tamas Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2018.”

Gellert Tamas är född 1963. Han har arbetat på TV4:s Kalla fakta och tidningen Ordfront. Som författare debuterade han med den bok som han 1995 tillsammans med fotografen Robert Blombäck gav ut: Sverige, Sverige fosterland. Om ungdom, identitet och främlingskap. Sitt genombrott fick Gellert Tamas 2002 med Lasermannen, som det året belönades med Guldspaden. Stor uppmärksamhet väckte det reportage om apatiska flyktingbarn som han 2006 gjorde för Uppdrag granskning i SVT och för vilket han tilldelades Ikarospriset. Den kartläggningen följde han tre år senare upp i en bok: De apatiska. Om makt, myter och manipulation. 2015 kom hans dokumentärfilm om Katarina Taikon och 2016 Det svenska hatet.

Frihetspennan har delats ut varje år sedan Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne bildades 1996 till en framstående publicist som verkar i Torgny Segerstedts anda. I fjol gick utmärkelsen till författaren Elisabeth Åsbrink och 2016 belönades författaren och journalisten Gabriel Byström.